Scouting

Scouter pe zona Europa de Est
pentru Real Betis Baloncesto

Am ajuns la un acord de colaborare cu Real Betis Baloncesto, un club cu o istorie de 33 de ani, acesta fiind cel de-al treizecilea sezon pentru gruparea din Sevilla în puternica ligă ACB.

Parteneriatul vizează un proiect pe mai mulți ani, rolul meu fiind acela de scouter pe zona Europa de Est și, în particular, în România. Prin această colaborare, puternicul club spaniol își deschide porțile pentru tinerii talentați, cu potențial, care vor primi o șansă de a face parte din ”cantera” (Academia de Tineret) a clubului Real Betis Baloncesto. Încă din luna noiembrie, am început să monitorizez mișcarea juvenilă din România, trimițând rapoarte de scouting către managementul clubului spaniol. Prin această colaborare, tinerii jucători români vor beneficia de avantajul de a avea o ușă în permanență deschisă spre o școală de baschet cu rezultate impresionante, așa cum este cea spaniolă.

Dacă la nivel de seniori, Real Betis Baloncesto se poate lăuda cu participări în Euroligă și Eurocup –  jucând finala acestei competiții în 2011, la nivel de juniori și tineret Academia clubului din Sevilla a primit îndrumarea unor antrenori cu reputații și rezultate extraordinare la nivel de seniori, care au vizat dezvoltarea unei pepiniere proprii – Juan Plaza, Aito Garcia Rennes sau Pedro Martinez. Astfel, printre jucătorii produși sau dezvoltați de Real Betis Baloncesto se numără: Kristaps Porzingis (Draftat al 4lea de New York Knicks în 2015, după ce a câștigat Eurocup Rising Star și a fost numit ACB All Young Players Team în tricoul alb-verde), Willy Hernangomez (acum la Charlotte Hornets) sau Tomas Satoransky (5 ani la Sevilla, acum la Chicago Bulls). De asemenea, Beka Burjanadze, Joan Sastre sau Ondrej Balvic sunt doar câțiva dintre jucătorii pe care Betis i-a lansat către baschetul mare și care evoluează acum în ACB. Totodată, în alb-verde a fost îmbrăcat pentru două sezoane și Emi Câțe, ”tricolorul” nostru fiind foarte apreciat de toți cei din club.

Am vizitat Academia Real Betis Baloncesto și am rămas impresionant de atenția pe care clubul i-o acordă fiecărui jucător. În afara autohtonilor, am remarcat un număr în creștere al jucătorilor internaționali. Sunt acolo copii cu vârste între 13 și 18 ani veniți din Franța, China, Ucraina, Danemarca, Portugalia sau Africa. Fiecare dintre aceștia este îndrumat pentru a se dezvolta atât din punct de vedere baschetbalistic cât și educațional. Atenția la detalii în ceea ce privește organizarea și planul de pregătire cât și grija față de latura umană a fiecăruia dintre ei au fost argumentele supreme care m-au convins că Real Betis Baloncesto este un club spre care aș avea încrederea să îndrum copiii și părinții din România.

Astfel, în sezonul 2020-2021, la Academia Real Betis Baloncesto au ajuns patru sportivi români: Iaroslav Fraseniuc (U14), Andreas Blidaru, Victor Muscă și Lorenzo Diaconescu (U16). Mai multe amănunte despre evoluția lor la Betis veți putea găsi pe pagina de Facebook IG Hoops și aici, pe site, în secțiunea BLOG.

Clubul de baschet se află sub umbrela celui de fotbal, iar proiectele de viitor care vizează, printre altele, și construirea celui mai modern complex sportiv din Europa reprezintă dovezi clare că în frumosul oraș din Andaluzia sportul este cu adevărat o prioritate.

Totodată, acest parteneriat va cuprinde, printre altele, organizarea unui camp anual sub egida și metodologia Real Betis Baloncesto, un eveniment prin care ne dorim să ridicăm ștacheta – organizatoric, sportiv și educațional – față de tot ceea ce s-a realizat până acum în România și în zona Balcanică.

Abonează-te la newsletterul IG Hoops