În urmă cu aproape două săptămâni, Sala Transilvania din Sibiu a găzduit prima ediție a camp-ului organizat de IG Hoops și Real Betis Baloncesto, eveniment a cărui certitudine a fost mult timp pusă sub semnul întrebării din cauza situației complicate cu care și sportul se confruntă în aceste vremuri tulburate de pandemie.
Totuși, noi nicio secundă nu am încetat să sperăm, să credem că se poate. Astfel, luni, 27 iulie 2020, orele 8:40, am auzit din nou mult-așteptatul sunet al unei mingi de baschet pe parchetul unei săli din România. Cei 63 de participanți, fete și băieți cu vârste între 8 și 15 ani, au fost împărțiți în 4 grupe (Team Kristaps, Team Tomas, Team Willy și Team Emi) care, prin rotație, au avut ocazia de a se antrena alături de toți antrenorii veniți din partea clubului spaniol: Javi Carrasco, Juanma Yanez, Pablo Gonzalez Ales, Nachos Benitez Sanchez, Mikel Ereno, sub privirile coordonatorului Pastor Planelles.

Pe lângă cele peste 14 ore pe zi care, atât pentru staff, cât și pentru antrenori, au implicat purtatul măștii și o atenție desăvârșită în ceea ce privește igiena mâinilor și a tuturor materialelor cu care am lucrat, poate cel mai mult a avut de suferit planul de antrenamente structurat de invitații noștri. Baschetul fiind unul dintre așa numitele ”sporturi cu risc mărit”, cei mici nu au putut pasa, nu a putut exista niciun fel de contact cu adversarul/antrenorul, iar fiecare participant a avut propria sa minge, la fiecare antrenament.
Deși la prima vedere este dificil să numim asta baschet, am ales să privim partea bună, ca de fiecare dată. Am reușit să ne focusăm pe dezvoltarea individuală a jocului fiecărui participant, iar exercițiile de perfecționare a tehnicii alternate cu unele dintre cele mai inventive jocuri ale tehnicienilor iberici ne-au făcut să uităm în multe momente în ce vremuri complicate ne aflăm. Am putea spune că eram și noi în propria bulă. Joke on you, Orlando, we can do it too! 🙂
Cu siguranță nicio sesiune de antrenamente nu ar fi decurs la fel fără sprijinul constant al celor cinci antrenori secunzi români, Adrian Petreanu, Adrian Roșu, Alexandru și Cristian Rubint și Vladimir Biasutti. Deși bariera lingvistică a fost depășită destul de rapid pentru ambele părți, întodeauna o explicație suplimentară sau un sfat la momentul potrivit au fost bine-venite pentru participanții noștri.
După aproape 3 zile de antrenamente a căror intensitate creștea de la întâlnire la întâlnire, a urmat o nouă provocare pentru noi: workshop-ul „Play Smart” by DAbo Doner România. De această dată am schimbat locația și am ajuns pe terenul de 3×3 Elemer Tordai, proaspăt inaugurat, chiar lângă Sala Sporturilor Transilvania Sibiu.

Dragoș Pătraru a dat startul acestui eveniment cu un discurs despre cum să folosim tehnologia în favoarea noastră, pentru ca timpul „pierdut” pe rețelele de socializare să devină unul „câștigat”. Acesta a fost urmat de Vladimir Biasutti, care le-a vorbit celor mici despre alimentație și importanța unui echilibru în toate în viața unui sportiv. Al treilea invitat a fost Javi Carrasco, deja bine-cunoscut pentru participanții la acest camp, care ne-a oferit informații despre integrarea unui jucător internațional în programul Real Betis Baloncesto.
A urmat Claudiu Ilina, al cărui discurs a mers pe ideea principală că întodeauna este mai bine să previi decât să tratezi și le-a vorbit celor mici despre cele mai comune accidentări în baschet și despre cum o recuperare necorespunzătoare poate avea efecte pe termen lung.
În încheiere am avut parte de un discurs foarte bine punctat al lui Virgil Stănescu.
1. Fără scuze
2. Fiți curioși
3. Echipă
O să împărtășim cu voi doar atât din acest discurs și o să vă invităm să urmați sfatul de la punctul doi și să fiți curioși. Este un speech care merită vizionat în totalitate, alături de toate celălalte, în curând pe pagina de facebook IG Hoops.
În încheiere, Emi Cățe le-a oferit o surpriză participanților noștri. Deși și-ar fi dorit să fie alături de noi la Sibiu, pregătirea pentru presezonul Ligii ACB l-a împiedicat să ni se alăture, astfel că am ascultat împreună un mesaj din partea acestuia. Nu puteam să nu îi oferim un răspuns pe măsură, așa că, având în vedere că ziua următoare Emi împlinea 23 de ani, am decis să îi cântăm împreună „La mulți ani”, o urare ce ziua următoare a ajuns din Sibiu, chiar până în Spania.
„Ne vedem mâine dimineață la antrenament” avea să fie mesajul de încheiere al acestui eveniment și, astfel, ne-am întors la treabă. Au mai urmat două zile de pregătire la nivel ridicat, urmând ca sâmbătă să avem parte atât de antrenamente serioase și solicitante, cât și de jocuri și concursuri care au pus la încercare concentrarea, îndemânarea și abilitățile tuturor participanților. Câștigătorii au primit maiouri, shorturi sau tricouri Real Betis Baloncesto, în timp ce toți participanții au avut parte de brățări și insigne reprezentative ale clubului, pe lângă diploma de participare și câte o minge oferită de Fundația Alexandrion.

Deși poate suna ca un clișeu, la finalul celor 6 zile ne-am simțit exact ca o familie. Deja unii dintre copii se refereau la anumiți antrenori ca „antrenorul meu preferat”, în timp ce ei deja ne spuneau planurile făcute pentru „data viitoare când vor veni aici”. A fost o săptămână plină de responsabilitate, muncă, și baschet, o săptâmână care ne-a arătat încă o dată cât de dor ne era de acest sport și, mai ales, că atunci când pui pasiune în ceea ce faci, trebuie să reușești.
De la voluntari, la staff, la copii, părinți, antrenori, sponsori, vă mulțumim tuturor. Pentru susținere, încredere, dedicare și pentru că ne-ați fost alături în tot ce am avut ocazia să realizăm. Ne bucurăm că nu am lăsat să ne stea nimic în cale și abia așteptăm să vă arătăm de ce suntem cu adevărat capabili, într-un continuu progres, fără restricții, doar baschet.

Un eveniment susținut de: Dabo Doner România, Dabo Grill, Fundația Alexandrion, ANDU, Consiliul Județean Sibiu, AquaVia, Sala Transilvania Sibiu, O.M. Creativ.
Parteneri media: Baschet.ro, United Hoops.