Din cele 16 sezoane de activitate în baschetul românesc, în 14 am avut oportunitatea de a participa în cupele europene. Taskurile și responsabilitățile au variat – de la cele mai mărunte la cele mai importante, iar acum mă bucur să pot spune că am o experiență 360 de grade în ceea ce privește implicarea unui club într-o competiție internațională.

Odată cu experiența acumulată în relațiile cu FIBA (10 campanii FIBA Europe Cup/Eurochallenge) și Euroliga (4 sezoane de Eurocup/ULEB) mi-am dezvoltat capacitatea de a lucra ca la carte, evitând penalizări, amenzi sau situații neplăcute în relația cu forul sau partenerii de întrecere, gândind în același timp ”outside the box” atunci când vine vorba de maximizarea impactului pe care o participare în cupele europene trebuie să îl aibă în raport cu echipa, orașul, baza de fani, partenerii și stakeholderii fenomenului sportiv (HoReCa, televiziuni, companii de vending, companii care asigură sonorizări, jocuri de lumini, firme de transport etc.).

Am să menționez câteva exemple practice:

👍 Semnarea unor parteneriate dedicate exclusiv acestor meciuri (ex: Steaua CSM Eximbank vs. Trabzonspor powered by BCR – primul meci oficial al clubului în Eurocup a avut un main-sponsor dedicat)
👍 Dezvoltarea rețelei de ticketing: o insulă Steaua CSM EximBank în AFI Cotroceni (în regim de barter, 0 lei costuri de chirie!), cu posibilitatea de a vinde produse promoționale și bilete; o platformă online dedicată (steaua.blt.ro), vendingul prin partenerii agenției de ticketing sau la stadioane (Ilie Oană – Asesoft, Ghencea – Steaua)
👍 Corelarea momentelor de entertainment cu partenerii: concursuri pe ecranele led – Kiss Cam, Dance Cam, Johnny Bravo Cam, Smile Cam etc. – fiecare powered by ”SPONSOR”, cu premii de la acesta; experiența din Fan Zone înainte de meci – exemplu ”Sibiu – Casa Baschetului”, în parteneriat cu Casa Pariurilor; mascotă, majorete, trupe de dans – branding pe echipamente, materiale digitale (clipuri, poze)
👍 Posibilități noi de promovare și branding: leduri fixe pe parchet, leduri suspendate, jingleuri, floor-stickers, contratrepte branduite, huse scaune, balon zeppelin, meshuri de dimensiuni mari, zone de acces, VIP area, agenție Superbet în sală etc.
👍 Stabilirea unor legături puternice cu echipele vizitatoare și chiar cu fanii acestora (ex. după experiența avută în Eurocup în ”dubla” cu Aris Salonic – 200 de fani au venit în Polivalentă, din toate colțurile Europei – grecii au acceptat să jucăm un meci amical la București, în sezonul următor, fără costuri din partea noastră)
👍 Drepturile TV: prin negociere directă, CSU Asesoft a obținut în sezonul 2014/2015 o sumă importantă de bani pentru jocurile din Eurocup, dar și servicii de calitate din partea DigiSport (studiouri live, flash interviuri, știri, promouri, spațiu publicitar etc.). Totodată, Digi a preluat semnalul pentru multe dintre meciurile din deplasare.
👍 Parteneriate legate la nivel local cu municipalitatea dar și cu alți factori economici importanți (zona HoReCa, firme transport etc.)
👍 Programe de CSR dedicate meciurilor din Cupele Europene (focus pe educație, sănătate, tineri cu potențial de afirmare etc.)
👍 Vending & Merchandise: campaniile europene și playofful reprezintă peak-ul oricărui club. Banii care pot fi făcuți din vendingul de produse și food & drinks pot reprezenta atât venituri importante, cât și dezvoltarea relației de apartenență a fanului cu echipa, promovarea sponsorilor, oferirea unei experiențe complete prin aceste servicii complementare etc.
👍 Îmbunătățirea sau stabilirea unor legături puternice cu mass-media, bloggeri, vloggeri, influenceri, ONG-uri etc.

Modul în care un club își pregătește participarea în Cupele Europene poate aduce un plus valoare uriaș în relația sa cu partenerii, fanii, media și comunitatea, pe termen scurt, mediu și lung. Tot ceea ce se întâmplă înainte, de-a lungul și imediat după încheierea unei campanii europene trebuie să însemne un boost al imagini, reputației, veniturilor, nivelului organizației și potențialului de a atrage și de a satisface prospecți, care să rămână alături de club pentru o perioadă cât mai îndelungată.

Dacă vreți să schimbăm idei despre cum campaniile europene pot însemna extra-venituri și plusuri în dezvoltarea oraganizației dumneavoastră, nu cheltuieli și eforturi fără de ecou, îmi puteți scrie pe win@ighoops.com!