Pentru mine baschetul este un mod de viață. În afara timpului petrecut cu familia, totul gravitează în jurul creației profesorului James Naismith. Focusat în momentul de față pe managementul sportiv și tot ceea ce implică acesta, mi-am propus să acord cel puțin două ore pe zi studiului, percepând asta ca pe un hobby.

Astfel, dincolo de siteurile pe care le accesez constant, încerc să citesc câteva pagini din cărțile comandate de pe www.books-express.ro, să urmăresc diverse documentare și interviuri, să particip la webinarii sau să ascult anumite podcasturi. Toate acestea mă ajută să cunosc și să aprofundez istoria baschetului, să înțeleg mai bine standardele prezentului și să fiu la curent cu trendurile și tehnologiile care vor schimba statutul, publicul și poziționarea baschetului pe piața mondială în următorii ani.

În rândurile de mai jos am încercat să aliniez un prim ”5” în materie de cărți pe care vi le recomand cu mare drag, câteva nume dintr-o colecție foarte numeroasă, de care sunt foarte mândru, și pe care o pot shareui oricând cu voi!

​1. 𝐌𝐢𝐜𝐡𝐚𝐞𝐥 𝐉𝐨𝐫𝐝𝐚𝐧. 𝐕𝐢𝐚𝐭̦𝐚 (𝐚𝐮𝐭𝐨𝐫 𝐑𝐨𝐥𝐚𝐧𝐝 𝐋𝐚𝐳𝐞𝐧𝐛𝐲)
Am văzut absolut toate documentarele cu ”Hir Airness” și urmăresc cu interes seria ”The Last Dance”, dar această carte, tradusă în limba română, mi-a oferit un tur privat, extrem de intim, în lumea și viața lui MJ, plecând de la bunicii lui Michael, originile și problemele familiei sale, până la momentul în care ”The GOAT” a preluat Charlotte Bobcats după fabuloasa carieră de jucător. Cartea îl portretizează pe Jordan cu bune și cu rele – pentru fanii înrăiți ai numărului 23 nu recomand mult mediatizatul ”roast” publicat de Sam Smith, „Jordan Rules” – analizându-i călătoria, succesul și prețul acestuia.

2. 𝐋𝐞𝐚𝐝𝐢𝐧𝐠 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐭𝐡𝐞 𝐇𝐞𝐚𝐫𝐭 – 𝐌𝐢𝐤𝐞 𝐊𝐫𝐳𝐲𝐳𝐞𝐰𝐬𝐤𝐢 (𝐄𝐍𝐆)
Coach K este de 40 de ani antrenorul echipei de baschet a Universității Duke. 5 campionate NCAA câștigate, de trei ori campion olimpic și de două ori campion mondial ca ”principal” al naționalei USA, fiind secundul lui Chuck Daily la celebrul ”Dream Team” din 1992.
Această carte este un ”must read” pentru antrenori și manageri, dar și pentru oameni de business care vor să devină lideri și catalizatori ai performanței în domeniile lor. Fiecare capitol are o pagină cu ”Coach K’s Tips”, iar cartea prezintă toate etapele parcurse în construirea unui program de succes.

3. 𝐃𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐓𝐞𝐚𝐦 – 𝐉𝐚𝐜𝐤 𝐌𝐜𝐂𝐚𝐥𝐥𝐮𝐦 (𝐄𝐍𝐆)
Reputatul autor american – care a scos în 2017 pe piață volumul ”Golden Days: West’s Lakers, Steph’s Warriors, and the California Dreamers Who Reinvented Basketball” – a fost delegatul Sports Illustrated la Jocurile Olimpice din Barcelona 1992, având sarcina de a scrie despre ”Dream Team”-ul lui Jordan, Bird și Magic. McCallum a reușit prin interviurile post-Barcelona, realizate cu fiecare jucător și antrenor în parte, să redea povestea echipei care a schimbat percepția întregii lumi despre baschet și NBA, inspirând puști precum Gasol, Ginobili, Nowitzi sau Parker să devină legendele de astăzi.

4. 𝐁𝐚𝐬𝐤𝐞𝐭𝐛𝐚𝐥𝐥 𝐉𝐮𝐧𝐤𝐢𝐞 – 𝐂𝐡𝐫𝐢𝐬 𝐇𝐞𝐫𝐫𝐞𝐧 (𝐄𝐍𝐆)
Viața lui Chris Harren, între baschet și dependența de droguri. Recomand apoi filmul „Unguarded” și discursurile pe care fostul jucător al lui Boston Celtics le ține acum în fața tinerilor aflați la început de drum în cariera sportivă. Confesiunile lui Harren șochează și emoționează în același timp.

5. 𝐌𝐚𝐦𝐛𝐚 𝐌𝐞𝐧𝐭𝐚𝐥𝐢𝐭𝐲 – 𝐊𝐨𝐛𝐞 𝐁𝐫𝐲𝐚𝐧𝐭 (𝐄𝐍𝐆)
Kobe și-a deschis cufărul cu secrete în fața cititorilor, această carte putând servi drept model pentru cei care vor să afle ce înseamnă de fapt o mentalitate de campion. Cel care a câștigat 5 campionate NBA dar și un Oscar pentru filmul scurt-metraj ”Dear Basketball” și-a analizat rutina, programul de recuperare, pregătirea tactică și psihologică de dinaintea meciurilor, abordarea asupra confruntărilor cu închipuiții ”Kobe Stoppers”, dezvăluind secretele unei cariere extraordinare.